Ελάτη: Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου

Ελάτη: Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
Η Πλατυτέρα στην κόγχη του Ιερού Βήματος
Η παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου στο υπέρθυρο της εισόδου του ναού
Η Άκρα Ταπείνωση
Λεπτομέρεια από παράσταση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ: ο θάνατος του αμαρτωλού και ανεξομολόγητου
Ο Άγιος Γεώργιος ο Νέος εξ Ιωαννίνων
Λεπτομέρεια από την παράσταση του Αγίου Γεωργίου του νέου εξ Ιωαννίνων: Η εκκλησία
Λεπτομέρεια από παράσταση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ: ο θάνατος του φυλάργυρου

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ελάτη αποτελή τον κεντρικό ναό του χωριού. Ομοιάζει αρκετά με τον ναό της Κοίμησης στους Λαζαράδες, όντας σχεδόν σύγχρονο με αυτόν. Ο ναός της Κοίμησης στην Ελάτη χρονολογείται με επιγραφή το 1870 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τρίκλιτης βασιλικής μεγάλων διαστάσεων που επιχωριάζει σε όλα τα γύρω χωριά αυτή την περίοδο (Λιβαδερό, Λαζαράδες, Τρανόβαλτο, Γούλες, Τριγωνικό κλπ.). Ο ναός σώζει ελάχιστες από τις τοιχογραφίες του 19ου αιώνα, κυρίως στον χώρο του Ιερού αλλά και δύο ιδιαίτερες παραστάσεις του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου του Νέου, που ρέπουν προς τη λαϊκότητα παρά την προσοχή που έχει δώσει ο ζωγράφος στην απόδοση της λεπτομέρειας.


Βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο μνημείο:

  • Γνωριμία με τον Νομόν Κοζάνης, επιμ. Δ. Παπαδημητρίου-Γ. Κράγκαρη, Έκδοσις Νομαρχίας Κοζάνης: Θεσσαλονίκη 1970, σ. 86-87.
  • Ι. Δημόπουλος, Τα παρά τον Αλιάκμονα Εκκλησιαστικά, Ιερά Μητρόπολις: Θεσσαλονίκη 1994, σ. 566-572.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου (https://agnostakamvounia.wordpress.com/) χωρίς προηγούμενη άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η οποία έχει τα πνευματικά δικαιώματα του συνόλου των φωτογραφιών και των κειμένων του παρόντος ιστοτόπου.

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε